Onderwijs

>
onderwijs
Ga met de klas aan de slag

Leer alles over afval scheiden

Leuk dat jij in jouw klas of op jouw school aandacht wil besteden aan afval scheiden. Op deze pagina bieden we je graag inspiratie en handvatten om het thema onder de aandacht te brengen. In ons restafval zitten nog veel bruikbare materialen. Dit is jammer. Als we goed scheiden, kunnen van ons afval nieuwe spullen worden gemaakt.

Vraag een gastles afval scheiden aan

Draai aan het rad van afval en test de kennis van jouw klas op het gebied van afval scheiden. Waarom is afval scheiden belangrijk? Hoe doe je dit thuis of op school? Waar laat jij je chipszak en lege pizzadoos? De afvalcoach neemt jouw klas graag mee in de wereld van de ‘instinkers’.

Wil je een bezoekje in de klas van onze afvalcoach of willen jullie een rondleiding in onze mobiele milieustraat? Laat je gegevens bij ons achter en we nemen contact met je op.

Met de klas zwerf- afval opruimen

Ieder jaar bezoeken we alle basisscholen om les te geven over zwerfafval en op te ruimen rondom de school. Hiervoor wordt jouw school automatisch uitgenodigd.

Wil je weten wat er met het verzamelde zwerfafval gebeurt? Denk dan eens aan een rondleiding op onze milieustraat.

Laat je gegevens bij ons achter en we nemen contact met je op.

Download hier je gratis lesmateriaal

Maak kinderen bewust van (zwerf)afval en recycling. De website ‘aan de slag met afval’ biedt gratis materiaal en volop inspiratie voor lessen in de klas en bso-activiteiten.

De website richt zich op leerkrachten en docenten in het primair en voortgezet onderwijs, medewerkers van bso-organisaties en andere onderwijsprofessionals.

Ga met de klas aan de slag

Downloads en video's

Lees alles over afval scheiden

Waar laat jij je elektronische afval?

Ga papierverspilling tegen!

Zo makkelijk is scheiden

GFT staat voor groente, fruit en tuinafval. Lees alles over het scheiden van GFT afval. 

PBD staat voor Plastic, Blik en Drinkpakken en is eenmalig huishoudelijk verpakkingsafval. 

Alleen schoon papier en karton kunnen we recyclen. Maak het plat en klein.

In de glasbak mogen lege flessen, potjes en ander glasafval worden gedeponeerd.

Het mooie aan kleding en schoenen is dat je ze vaak kunt hergebruiken.

Van veel afval maken we grondstoffen voor nieuwe producten.

Federico en Isabelle Talen

"Ook op school scheiden we afval"

Federico (10) en Isabella Talen (15) uit Dronten zorgen er thuis voor dat het afval netjes gescheiden wordt. Het scheiden begint al in de keuken. Federico: ‘ Er hangt in de keuken een aparte zak voor het plastic afval en een aparte bak voor het groenafval.’ Isabella vult aan: ‘Grote kartonnen dozen maken we plat en brengen we gelijk naar de grote papiercontainer buiten.’

De broer en zus maken zich sterk voor het scheiden van afval omdat het beter is voor het milieu. ‘Het is belangrijk om het milieu minder te belasten, dat doen we door te recyclen. Bijvoorbeeld: als je papier recyclet, hoef je minder bomen te kappen! De generatie na ons heeft ook nog zuurstof nodig.’ Afval scheiden begint thuis, maar gaat op school gewoon door. Isabella: ‘Op mijn middelbare school staat een grote plastic fles, om plastic drinkflesjes in te zamelen. Handig, want daardoor zie je gelijk wat je er in mag gooien.’ Federico: ‘Soms is het niet zo snel te zien in welke container je iets kan weggooien. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat een verpakking, zoals een melkpak, uit plastic en karton bestaat. Nu weet ik dat ik de dop eraf moet halen en bij het plastic moet doen.’ Als tip voor leeftijdsgenoten geven de twee mee: ‘Bij twijfel, niet doen. Vraag het liever even na bij je ouders of de juf voordat je iets weggooit waarvan je niet zeker bent. Niemand vindt het namelijk leuk om door het vuilnis te graaien om iets terug te vinden!’

staand_witteachtergrond

Tips van afvalcoach Han

Tip 1

Bij PBD gaat het vooral om huishoudelijk verpakkings materiaal. Dus het plastic van vleeswaren, de broodzak en de plastic verpakking van groenten. 

Tip 2

Koop een prullenbak met drie of vier verschillende vakken. Voor etensresten (GFT), plastic, blik en drinkpakken (PBD), restafval en papier.

Meer tips?

Wil je nog meer tips over het scheiden van afval? Medewerker inzameling Sander weet precies wat in welke bak thuishoort.