‘Landbouwplastic mag bij het bedrijfsafval’
Boeren en andere bewoners van het buitengebied komen Renata regelmatig tegen. Met haar vuilniswagen rijdt zij door weer en wind door het polderlandschap. Op het
PBD is eenmalig huishoudelijk verpakkingsafval. Is het een verpakking? Is het leeg? Komt het uit de keuken of badkamer? Dan hoort het bij het PBD!
Je koelkast en voorraadkast liggen waarschijnlijk vol met producten die zijn verpakt in plastic. Door ze goed te scheiden, kunnen we van deze materialen weer nieuwe spullen maken.
Hoe weet je of het bij het PBD hoort? Doe de korte check!
Alle drie met ja beantwoord? Dan is eenmalig huishoudelijk verpakkingsafval en mag het bij het PBD!
Boeren en andere bewoners van het buitengebied komen Renata regelmatig tegen. Met haar vuilniswagen rijdt zij door weer en wind door het polderlandschap. Op het
Bankstel gekocht? Breng het plastic naar de milieustraat, zodat we ze kunnen recyclen. Groot plastic laat machines vastlopen.
Stink er niet in! Breng piepschuim alsjeblieft naar de milieustraat. Alleen dan kunnen we het recyclen.
Grote stukken landbouwplastic en netten zijn bedrijfsafval en worden niet geaccepteerd op de milieustraat. Deze materialen mogen naar verwerkers voor bedrijfsmatig plastic afval.
Kapotte emmers, tuinstoelen en speelgoed zijn harde kunststoffen
en mogen naar de
milieustraat.
Ook oud dekzeil, een tuinslang, zwembad en zwembandjes zijn niet te recyclen. Ze mogen bij het restafval. Past het niet in de restafvalbak? Breng het dan naar de milieustraat.
Medisch afval zoals infuuszakken en – slangen horen vanwege de hygiëne bij het restafval.
Plastic verpakkingen, blik verpakkingen en drinkpakken zijn waardevol. Helemaal als ze goed worden ingezameld. Hoe beter gescheiden, hoe meer verpakkingen een tweede leven krijgen als grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen. Met de volgende tips maak je ze nog beter recyclebaar.
Het is belangrijk dat verpakkingen van eenmalig huishoudelijk verpakkingsafval leeg zijn. Maar ze hoeven niet helemaal schoon te zijn. Omspoelen is niet nodig.
Maak de verpakkingen plat. De reden is heel simpel: zo bespaar je ruimte. Haal de dop van de plastic fles of drinkpak en druk de lucht eruit. Schroef daarna de dop weer op de verpakking.
Stop de verpakkingen niet in elkaar. Spullen die in elkaar zitten, kan de verwerker niet goed sorteren. Maak ze daarom los. Dit maakt het recyclen makkelijker.
Copyright © 2022 gemeente Dronten, alle rechten voorbehouden