Ontmoet onze afvalcoach

>
afvalcoach

De gemeente Dronten heeft een afvalcoach. Hij helpt inwoners bij het scheiden van afval door onder andere tips en uitleg te geven. In ons restafval zitten nog veel bruikbare materialen. Dit is jammer. Als je goed scheidt, kunnen van ons afval nieuwe spullen worden gemaakt. Wij gaan voor 100 procent afval scheiden. Dit doen we voor nu en de toekomst. Doe je mee?

Even voorstellen: afvalcoach Gerjan de Boer

"Ons doel is zo min mogelijk restafval"

Gerjan de Boer is een van de twee afvalcoaches van de gemeente Dronten. Na jaren op de vuilniswagen staat hij nu klaar om inwoners te helpen bij het goed scheiden van afval om zo de gemeente nóg groener te maken. Gerjan’s drijfveer is duidelijk. Hij ziet hoeveel de gemeente Dronten gegroeid is in afvalscheiding en is trots op wat er al bereikt is.

‘Ik heb zelf altijd op de vuilniswagen gezeten, dan zie je van dichtbij hoe het scheiden van afval in de wijken verloopt. Ik kreeg vooral mee dat mensen regelmatig twijfelen over wat in welke container thuishoort. Containers worden weleens afgekeurd, maar de afgelopen jaren zien we een duidelijke verbetering. Mensen doen echt hun best. Het beleid, de communicatie en de afvalcoaches dragen hieraan bij,’ legt hij uit.

Bewustwording
Als afvalcoach gaat Gerjan actief de wijken in om bewoners te informeren en te adviseren over afvalscheiding. ‘We proberen afspraken te maken met mensen thuis, om te begrijpen waarom afvalscheiding soms niet goed gaat en tips te geven. Vaak is het een kwestie van bewustwording,’ zegt hij. Deze persoonlijke aanpak wordt over het algemeen heel erg gewaardeerd. ‘Het is mooi om te zien dat mensen positief reageren en we daadwerkelijk verbetering zien.’

Een grote hoop
Gerjan benadrukt het belang van goed scheiden: ‘Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Er zijn nog steeds mensen die denken dat alles op een grote hoop terecht komt. Dat is dus niet waar. Plastic, blik en drinkpakken (PBD), maar ook groente, fruit, etensresten en tuinafval (GFT) en papier en karton hebben elk een eigen depot, waar het afval gerecycled wordt. Restafval gaat naar de verbrandingsoven. Het doel is dus om zo min mogelijk restafval over te houden. Onze missie is om inwoners te helpen dit proces te begrijpen en te verbeteren’.

Op de juiste plek
Tot slot deelt Gerjan nog wat praktische tips: ‘Op deze website vind je duidelijke lijsten van wat wel en niet mag. Vraag ook gerust de vuilnismannen om advies. Zij kunnen goed helpen én vinden het vaak gezellig een praatje te maken. Verder begint het scheiden van afval in huis. Zorg binnen voor aparte prullenbakken, bijvoorbeeld een groenbakje op het aanrecht of een plasticbak in de schuur. Zo komt het afval direct op de juiste plek, wat het uiteindelijke scheiden makkelijker maakt.’

Gerjan_bewerkt-scaled

Tips van onze afvalcoach

Tip 1

Bij PBD gaat het vooral om huishoudelijk verpakkings materiaal. Dus het plastic van vleeswaren, de broodzak en de plastic verpakking van groenten. 

Tip 2

Koop een prullenbak met drie of vier verschillende vakken. Voor etensresten (GFT), plastic, blik en drinkpakken (PBD), restafval en papier.

Meer tips?

Wil je nog meer tips over het scheiden van afval? Medewerker inzameling Sander weet precies wat in welke bak thuishoort.