Ontmoet de afvalcoach

>
afvalcoach
Even voorstellen: afvalcoach Elizabeth Lekkerkerk

"Samen gaan we voor 100 procent!"

Elizabeth Lekkerkerk is afvalcoach van de gemeente Dronten. Wij stellen haar graag aan je voor. We willen in Dronten naar maximaal 100 kilo restafval per huishouden per jaar. In jouw restafval zitten nog veel bruikbare materialen. Dit is jammer. ‘Als je goed scheidt, kunnen van jouw afval nieuwe spullen worden gemaakt. Wij gaan voor 100% afval scheiden. Dit doen we voor nu en de toekomst. Doe je mee?’

Afval verbranden is laatste redmiddel

Het grootste gedeelte van ons huishoudelijk afval is goed te recyclen, maar alleen als we het goed scheiden. ‘We zien nu dat er tussen het plastic afval veel etensresten zitten, tot wel 30 procent. Dat is veel’, legt Elizabeth uit.

Daardoor kan het plastic niet worden hergebruikt en moet het worden verbrand. Dat is niet alleen duur, het is ook nog eens slecht voor het milieu. ‘We zien afval eigenlijk als grondstof. Er zijn namelijk veel materialen waar we nog nieuwe producten van kunnen maken. Groente-, fruit- en tuinafval recyclen we tot compost en van plastic verpakkingen (PBD) maken we nieuw plastic. Kortom, het verbranden van afval een laatste optie.’

Afval scheiden is leuk!

Elizabeth wil inwoners met de campagne Wij gaan voor 100 procent afval scheiden laten zien dat dat afval scheiden leuk is. ‘Het geeft een goed gevoel. Je draagt een steentje bij aan een beter milieu. Het is een kwestie van bewustwording. Soms is het even wennen en vraag je je af hoe het toch ook alweer zat. Maar als het eenmaal in je systeem zit, weet je niet beter.

’Op deze website staan volop afvalscheidingstips, maar ook instinkers. Wist je bijvoorbeeld dat piepschuim en landbouwplastic niet in de PBD- bak thuishoren? ‘Bij PBD gaat het vooral om huishoudelijk verpakkingsmateriaal. Dus het plastic van vleeswaren, de broodzak en de plastic verpakking van groenten. Piepschuim en harde kunststoffen zoals teiltjes mogen naar de milieustraat. Zwembadjes, medisch afval en coronatesten mogen bij het restafval? Die horen niet in de PBD-bak thuis.’

staand_witteachtergrond

Tips van afvalcoach Elizabeth

Tip 1

Bij PBD gaat het vooral om huishoudelijk verpakkings materiaal. Dus het plastic van vleeswaren, de broodzak en de plastic verpakking van groenten. 

Tip 2

Koop een prullenbak met drie of vier verschillende vakken. Voor etensresten (GFT), plastic, blik en drinkpakken (PBD), restafval en papier.

Meer tips?

Wil je nog meer tips over het scheiden van afval? Medewerker inzameling Sander Spaan weet precies wat in welke bak thuishoort.