Ontmoet de medewerker inzameling

>
vuilnisman
Medewerker inzameling Sander Spaan over het scheiden van afval

"We zamelen écht apart in"

Dit is Sander Spaan. Hij is vuilnisman. Iedere dag rijdt hij met zijn collega’s door alle straten van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant om afval op te halen. Hij houdt van zijn vak: het leuke contact met zijn collega’s en de vrijheid maken dat hij altijd met plezier naar zijn werk gaat. Sander vertelt graag wat er bij het scheiden van afval komt kijken.

‘Om gelijk maar even een groot misverstand uit de weg te ruimen: we recyclen dit echt’, vertelt Sander. ‘Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu – ik vind persoonlijk die beelden van de plasticsoep echt vreselijk – maar uiteindelijk ook voor je portemonnee. Restafval is de duurste afvalstroom om te verwerken en verbranden is niet recyclen, maar voor altijd weg. Dubbel zonde dus. Uiteindelijk merk je het ook aan de afvalstoffenheffing.’

Wat hoort nu in welke bak? ‘Ik weet dat veel mensen met de beste bedoelingen afval scheiden, maar we zien helaas dat het niet altijd duidelijk is wat er wel en niet in de PBD-bak mag.’ PBD staat voor plastic, blik en drinkpakken.

3 producten die niet bij het PBD thuishoren

1. Piepschuim

Met stip op 1! Sander en zijn collega’s zien dit bijna altijd in de plastic bak zitten. Piepschuim wordt geassocieerd met huishoudelijk plastic, maar dit is dus niet zo. Dus ook geen schaaltjes van piepschuim. Grote stukken piepschuim mogen naar de milieustraat. Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval.

2. Etensresten

Een bakje filet american dat nog halfvol zit. Een pak yoghurt dat niet leeg is. Drankpakken vol sap. Als er te veel etensresten tussen het plastic afval zitten, moet dit alsnog worden verbrand. Duur én slecht voor het milieu. O ja, chipszakken mogen tegenwoordig wél in de PBD-bak.

3. Hard plastic en landbouwplastic

De PBD-bak is alleen bedoeld voor huishoudelijk plastic afval. Het zakje om de krop sla, de verpakking van vleeswaren of een leeg bonenblik, bijvoorbeeld. Een nieuwe bank gekocht? Doe dan dit plastic bij restafval. Grote stukken plastic kun je beter wegbrengen naar de milieustraat of bij het grofvuil doen. Hetzelfde geldt voor landbouwplastic, ook dat hoort niet in deze bak thuis. Dit zijn geen verpakkingen. De sorteermachines zijn hier bovendien ook niet op ingericht.

3 tips van Sander

Tip 1

Maak gebruik van de speciale zakken om thuis plastic in te verzamelen. Je haalt deze in het gemeentehuis, de Albert Heijn of bij de Meerpaal. Handig: op de zak staat precies wat er wel en niet in de bak mag.

Tip 2

Begin gewoon: afval scheiden is niet veel werk. Het is een kwestie van doen. Het scheelt je heel wat loopjes met een zware zak naar de ondergrondse REST container. Haal bij de gemeente een gratis GFT-bakje.

Tip 3

Vouw je drinkpakken zo klein mogelijk. Door goed te scheiden, houd je ruimte over in je containers.