staand_witteachtergrond

Dit mag in de glasbak

In de glasbak mogen lege flessen, potjes en ander glasafval worden gedeponeerd. Door glasafval gescheiden in te zamelen, help je het milieu te sparen en bij te dragen aan een duurzame wereld.

  • Potjes en flessen van pastasaus, jam, mayonaise, groenten  
  • Wijn-, sap-, olie- en azijnflessen  
  • Kruidenpotjes   
  • Parfumflesjes 
  • Crèmepotjes 
  • Glazen deodorantrollers 
Waarom glasafval scheiden?

glasafval: potten, flessen en ander glas

Glas kan oneindig vaak gerecycled worden! Recyclen bespaart grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten naar glasbak brengt. Wist je dat nieuwe flessen en potjes al voor 85% van hergebruikt glas gemaakt worden? 

Glazen instinkers

kristal

Theeglazen en kristallen wijnglazen zijn hittebestendig. Dat geeft problemen bij recycling omdat ze pas smelten bij een veel hogere temperatuur. Ze mogen bij het restafval

Lampen

Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen horen in de inzamelbak voor lampen. Die vind je vaak bij winkels en supermarkten. 

vazen

Vazen en sierflessen zijn van een ander soort glas gemaakt. Geef ze aan de kringloopwinkel als je erop bent uitgekeken. Kapot? Breng ze naar de milieustraat! 

spiegel

Spiegels en ruiten zijn bewerkt om het reflecterend of sterker te maken. Breng ze liever naar de milieustraat.

potmetdeksel

Deksels mogen gewoon mee de glasbak in, maar een losse deksel van blik of plastic mag ook bij het PBD.

medicijn-1

Breng flesjes met medicijnresten naar de apotheek, dat is veiliger.

denk hieraan als je glas scheidt

Wit, bruin en groen

Staan er aparte glasbakken voor wit, bruin en groen glas? Gebruik die dan ook: gooi de juiste kleur in de juiste bak. Andere kleuren zoals rood en blauw glas mogen bij groen. Sorteren helpt. Wit (kleurloos) glas kan bijvoorbeeld alleen gemaakt worden van witte glasscherven.

Omspoelen hoeft niet

Omspoelen of afwassen hoeft niet. Thuis afwassen kost namelijk meer energie dan in de glasfabriek! Draai Doe de dop of deksel weer op de fles of pot, zo wordt je tas niet vies. Metalen deksels mogen mee de glasbak in, het metaal wordt in de fabriek uit het glas gevist met grote magneten. Plastic dop? Gooi ze in de PBD bak!

Deksels, doppen, kurken

Deksels, doppen, kurken en etiketten worden tussen de scherven uitgehaald. Daarna wordt het glas nog kleiner gemaakt en wordt het naar de glasfabriek gebracht. Daar smelten ze de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van.

Test je kennis over glas