Medewerkers Inzameling

>
Medewerkers Inzameling

‘We zamelen écht apart in.’

Dit is Sander. Hij is vuilnisman. Iedere dag rijdt hij met zijn collega’s door alle straten van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant om afval op te halen. Hij houdt van zijn vak: het leuke contact met zijn collega’s en de vrijheid maken dat hij altijd met plezier naar zijn werk gaat. Sander vertelt graag wat er bij het scheiden van afval komt kijken.

‘Om gelijk maar even een groot misverstand uit de weg te ruimen: we recyclen dit echt’, vertelt Sander. ‘Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu – ik vind persoonlijk die beelden van de plasticsoep echt vreselijk – maar uiteindelijk ook voor je portemonnee. Restafval is de duurste afvalstroom om te verwerken en verbranden is niet recyclen, maar voor altijd weg. Dubbel zonde dus. Uiteindelijk merk je het ook aan de afvalstoffenheffing.’

Wat hoort nu in welke bak? ‘Ik weet dat veel mensen met de beste bedoelingen afval scheiden, maar we zien helaas dat het niet altijd duidelijk is wat er wel en niet in de PBD-bak mag.’ PBD staat voor plastic, blik en drinkpakken.

3 producten die niet bij het PBD thuishoren

1. Piepschuim

Met stip op 1! Sander en zijn collega’s zien dit bijna altijd in de plastic bak zitten. Piepschuim wordt geassocieerd met huishoudelijk plastic, maar dit is dus niet zo. Dus ook geen schaaltjes van piepschuim. Grote stukken piepschuim mogen naar de milieustraat. Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval.

2. Etensresten

Een bakje filet american dat nog halfvol zit. Een pak yoghurt dat niet leeg is. Drankpakken vol sap. Als er te veel etensresten tussen het plastic afval zitten, moet dit alsnog worden verbrand. Duur én slecht voor het milieu. O ja, chipszakken mogen tegenwoordig wél in de PBD-bak.

3. Hard plastic en landbouwplastic

De PBD-bak is alleen bedoeld voor huishoudelijk plastic afval. Het zakje om de krop sla, de verpakking van vleeswaren of een leeg bonenblik, bijvoorbeeld. Een nieuwe bank gekocht? Doe dan dit plastic bij restafval. Grote stukken plastic kun je beter wegbrengen naar de milieustraat of bij het grofvuil doen. Hetzelfde geldt voor landbouwplastic, ook dat hoort niet in deze bak thuis. Dit zijn geen verpakkingen. De sorteermachines zijn hier bovendien ook niet op ingericht.

Tips van onze medewerkers inzameling

Tip van Edwin

Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit. Zet karton netjes rechtop. Als je een doos niet vlak maakt, blokkeert die de ingang van de container, waardoor je minder kwijt kunt. 

Tip van Bjorn

‘Mijn tip tegen verspilling is simpel: goed je bord leegeten, haha! Dat is natuurlijk een grapje, maar er zit wel wat in: koop alleen wat je gebruikt. Vries restjes in, of breng een bord eten naar een oudere of zieke buurtgenoot. 

Tip van Renate

‘Ik heb vaak extra PBD zakken bij me. Voor het geval dat iemand die graag wil proberen en nog niet in huis heeft. Mocht je me tegenkomen op mijn ronde, vraag mij gerust om een containerzak, advies of tips voor het scheiden van je afval. Je zult merken dat als je beter je afval scheidt, je minder snel een te volle container hebt. 

Tip van Gerjan

‘Soms is het lastig om te bepalen welke bak je moet kiezen. Bij twijfelgevallen kun je de afvalscheidingswijzer-app raadplegen of deze website. Je kunt ook je eigen vuilnisman of –vrouw om raad vragen!’

Tip van Henk

‘Bij PBD gaat het vooral om huishoudelijk verpakkings materiaal. Dus het plastic van vleeswaren, de broodzak en de plastic verpakking van groenten.’

Tip van Jelle

‘Koop een prullenbak met drie of vier verschillende vakken. Voor etensresten (GFT), plastic, blik en drinkpakken (PBD), restafval en papier.’