Medewerkers Inzameling

>
Medewerkers Inzameling

‘Afval scheiden is leuk én niet moeilijk’

Michel maakte na 27 jaar de overstap van de staalbouw naar de wereld van de afvalinzameling. Hij rijdt nu een paar maanden met de vuilniswagen en kent de straten in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant inmiddels goed. ‘Ik vind afval scheiden leuk en het is mooi dat ik nu als medewerker afvalinzameling mijn steentje kan bijdragen.’

‘Mijn werk is heel divers. Ik vind het leuk om van alles te doen en dat kan gelukkig. Zo rijd ik ook op de kraanauto (waarmee we de ondergrondse containers legen), heb ik al een keer op de veegauto gezeten en verving ik de vaste chauffeur van de kraanpers toen hij naar de tandarts moest.’

Toegegeven, de eerste twee weken achter het stuur ‘was natuurlijk wel even zweten’. Michel: ‘Sommige straten zijn natuurlijk best nauw, maar de vuilniswagens zijn erop gemaakt. Je kunt kortere bocht maken dan met de gemiddelde grote vrachtwagen.’ Persoonlijk vindt hij afval scheiden leuk en belangrijk. ‘Het is een kwestie van goed nadenken en gewenning.’

‘Het scheiden van papier gaat over het algemeen heel goed. Toch zijn er instinkers. Als je een pizza laat bezorgen, dan mag deze doos na gebruik niet in de papierbak vanwege de vetresten. “Zet dat dan op de doos”, hoor ik regelmatig van inwoners. En dat vind ik eigenlijk wel een goed idee. Dus bij deze een oproepje aan de bezorgdiensten van pizzeria’s’, lacht hij.

Tips van onze medewerkers inzameling

Tip van Edwin

Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit. Zet karton netjes rechtop. Als je een doos niet vlak maakt, blokkeert die de ingang van de container, waardoor je minder kwijt kunt. 

Tip van Bjorn

‘Mijn tip tegen verspilling is simpel: goed je bord leegeten, haha! Dat is natuurlijk een grapje, maar er zit wel wat in: koop alleen wat je gebruikt. Vries restjes in, of breng een bord eten naar een oudere of zieke buurtgenoot. 

Tip van Renate

‘Ik heb vaak extra PBD zakken bij me. Voor het geval dat iemand die graag wil proberen en nog niet in huis heeft. Mocht je me tegenkomen op mijn ronde, vraag mij gerust om een containerzak, advies of tips voor het scheiden van je afval. Je zult merken dat als je beter je afval scheidt, je minder snel een te volle container hebt. 

Tip van Gerjan

‘Soms is het lastig om te bepalen welke bak je moet kiezen. Bij twijfelgevallen kun je de afvalscheidingswijzer-app raadplegen of deze website. Je kunt ook je eigen vuilnisman of –vrouw om raad vragen!’

Tip van Henk

‘Bij PBD gaat het vooral om huishoudelijk verpakkings materiaal. Dus het plastic van vleeswaren, de broodzak en de plastic verpakking van groenten.’

Tip van Jelle

‘Koop een prullenbak met drie of vier verschillende vakken. Voor etensresten (GFT), plastic, blik en drinkpakken (PBD), restafval en papier.’